Gável testvérek az Eucharistból a RAM nagytermében, 2023-ban

Az Egység imája a dicsőítés tiszta formája – az Eucharist adott duókoncertet a RAM-ban

2023. szeptember 18-án Gável András és Gável Gellért, az Eucharist együttes dalszerzői adtak koncertet duóban a R.A.M. Radnóti Miklós Művelődési Központ nagytermében, Budapesten, az Árpád-házi Szent Margit Plébánia szervezésében és meghívására. A délutáni közönségtalálkozó során számos régi és új dalukat előadták. Az énekek melletti, egyszerű, unplugged zenei kíséret személyes közelségbe hozta az előadókat, a szerzeményeiket és azok üzenetét. A megszólalás különlegessége sem hagyott hiányt senkiben zeneileg. Az énekek közötti tanúságtételek a dalok főszereplőjére, Istenre irányították az egybegyűltek figyelmét. A ráadásban a testvér-előadópáros premierként a legújabb számát, az Egység imája zenei feldolgozását is bemutatta. A Kindelmann Károlyné, Erzsébet asszony által lejegyzett imát Gável Gellért megzenésítésében hallgathatták meg a jelenlévők. Gável András az imával kapcsolatban a szám eléneklése előtt elmondta, hogy az a dicsőítés kifejeződése.

„Bizonyára imádkozzátok többen az Úrral való egység imáját. Mi is szoktuk otthon a családban. Nagyon tetszik nekem ez az imádság. Azt kérjük Jézustól, hogy a lábunk együtt járjon, kezünk együtt gyűjtsön, szívünk együtt dobbanjon. Éppen úgy, ahogyan az emmauszi tanítványok, akik találkoztak a Feltámadottal. Ezt követően mindent úgy akartak csinálni, ahogyan Jézus. Vagy Mária, Jézus édesanyja: ő is mindent úgy akart tenni egész életében, ahogyan Jézus. Hogy Jézusra mutasson minden cselekedete.

Mindent úgy, ahogy Jézus, mindent úgy, ahogy Jézus… – mondta az előadó.

Gável András hozzátette: istengyermekségünkből fakad, hogy mindent úgy akarunk végezni, ahogyan Jézus. Mert ő lett az identitásunk, mindent őhozzá akarunk szabni.

Az Eucharist együttes dalszövegírója megjegyezte: Jézus az, akinek az ajka, az élete először könyörgött az Atya irgalmáért. Azért, hogy nekünk, embereknek örök életünk legyen. Jézusnak ez a tette a dicsőítés csúcsa. Ezért mi is, Jézushoz hasonlóan, szeretnénk mindent adni az Istennek.

„Sajnos ez a mi odaadásunk mindig kevés, mindig nem tökéletes. Viszont itt van Jézus a tökéletes dicsőítés példájával előttünk. Ezért arra kérjük őt, hogy menjünk együtt, mert akkor nagyot nem fogunk tévedni. Arra kérjük – lényegét tekintve –, hogy vele dicsőíthessük az Atyát.”

Ezért az Egység imája igazi dicsőítése az Atyának, miközben Jézussal fonjuk egybe az életünket – összegezte gondolatait Gável András. „Többen azzal a kritikával illetnek, hogy mindenben a dicsőítést látom meg, mintha más nem is létezne. Nem tagadom, így is van. Ebben az egység imában is ezt sikerült meglátnom” – ismerte el az énekes.

Fotó: Tóth András/Dicsőítő Sziget