A Dramatizált Evangélium napi szakaszai Virágvasárnaptól hallgathatók meg a Dicsőítő Sziget oldalán.

Jó hírünk van – Virágvasárnaptól hallható a Dramatizált Evangélium

„A hit tehát hallásból fakad, a hallás pedig Krisztus tanításából” – olvasható a Rómaiakhoz írt levélben. Talán éppen ez az igehely ragadja meg legtalálóbban a Virágvasárnap útjára induló Dramatizált Evangéliumot. A Dramatizál Biblia társulatának színészei tolmácsolják számunkra az Örömhírt minden nap. Az egyes napi evangéliumok üzenete így egyenesen és akadálymentesen a szívünkig érhet. A zenei, instrumentális aláfestés és a művészi intonáció segítségével ott lehetünk, ahol Jézus szól – jelen időben. A napi evangélium dramatizált változata a Dicsőítő Sziget oldalán érhető el, hogy mindig jó hírrel induljon a reggel.

A Dramatizált Biblia társulata arra kötelezte el magát, hogy a teljes Bibliát „megszólaltassa”művészi módon, egyedül a színészek intonációjára alapozva. Eddig elkészült a négy evangélium protestáns fordítású „hangjátéka”. A nemsokára elkészülő hangfelvétel katolikus fordításban idén Húsvét környékén érhető majd el a dramatizaltbiblia.hu oldalon.

A katolikus egyház igeliturgikus útmutatója szerinti napi evangéliumok katolikus fordításban már Virágvasárnaptól elérhetőek lesznek a dicsoitosziget.hu oldalon. Az elindulás időpontjára egy kiemelkedő kultúrevangelizációs esemény hívja fel az érdeklődők figyelmét.

2023. április 2-án ugyanis a Szent István Bazilikában mutatják be a Fájdalmak Férfia elnevezésű passiót a Dramatizált Biblia társulat színészeinek és az Eucharist együttes közreműködésében, este 20:00 órai kezdettel. Azon a napon, amikor elérhetővé válik az első, hallgatható formájú napi evangélumi üzenet a Dicsőítő Sziget oldalán.

A virágvasárnapi szenvedéstörténet középpontjában Isten Igéje áll éppen úgy, ahogyan a napi evangéliumok hallgatható verziójának is szíveközepe a változatlan formájú evangélium. A zenei, instrumentális aláfestés mindössze az érintetlen isteni szó szolgálatára szegődik el.

„Prózával állunk szemben, ahol a zene nem vihette el a figyelmet erről, hanem segítenie kellett azt. Éppen úgy, ahogyan a gregorián teszi ezt. Jó volt megtapasztalni az engedelmességet Isten Igéjének szolgálójaként. A »legyen nekem a te igéd szerint« felkiáltás különleges értelmet nyert bennem a munka során” – osztotta meg tapasztalatait Gável Gellért, a Dramatizált Evangélium egyik zeneszerzője a Dicsőítő Szigetnek adott interjújában.

Érdemes tehát Virágvasárnaptól bekapcsolódni a nem mindennapi, mégis minden napra szóló Jó Hír hallgatóinak közösségébe.

Isten szava mint kétélű kard, akadálymentesen ér el a szívünkig, hogy ott pozitív változással ajándékozzon meg bennünket. Jézus Krisztus örömhíre pedig egész napra elkísérhet bennünket a mértékletesen bemutatott, mégis szívhez szóló művészi intonációk és az azt kísérő zenei szövet révén.

„Az emberek ma keveset olvasnak. Befelé, a lelkük irányába sem figyelnek igazán. Emiatt Isten szava, ami szent és olvasni lehetne, kevésbé jut el az emberekhez. Mi ezért a szent szöveg változatlan formájában, pusztán az intonáció által igyekszünk közelebb hozni, élőbbé tenni, befogadhatóbbá tenni az Igét. Abban bízunk, hogy a »belső film«, amely a Biblia olvasása közben megjelenik, ahhoz egy kisebb segítség tudjunk lenni, a belső képeket láttatva” – mondta Zámbori Soma, a KultúrApostol Csoport és a Dramatizált Biblia társulatának színművész tagja.

Aki netalán fennakadna a művészi megformálás kérdésén, hogy mégis szabad-e színészi intonációs , illetve zenei eszközökkel az Ige tolmácsolásának szolgálatába szegődni Gável András, az Eucharist együttes vezetője azt felelte az április másodikai szenvedéstörténet előadásához kapcsolódva: „A művészet lényegét én ebben látom: a rendelkezésünkre álló összes eszközzel azon vagyunk, hogy valamit megjelenítsünk a nem látható, transzcendens valóságból.

Az örök szépség és igazság forrásánál állnak az előadók, kiváltképp abban az esetben, amikor egyenesen Isten szavát kell továbbadniuk.”